Lager Onderwijs: Watergids voor geanimeerde waterwandeling doorheen Sint-Niklaas!

Ga met je klas op wateronderzoek en maak van Sint-Niklaas een waterbewuste stad! Stippel een eigen route uit langs de verschillende knooppunten en ga met je leerlingen op pad. Luister naar de waterverhalen van de verschillende personages die je hier ontmoet en wordt echte waterspecialisten hier en in het Zuiden. Noteer jullie bevindingen en geef de burgemeester advies hoe van Sint-Niklaas een waterbewuste stad te maken!

De watergids vormt de leidraad van de waterwandeling.  

Watergids
 

In dit boekje vindt u achtereenvolgens:

  • de brief van de burgemeester
  • een overzicht van de verschillende knooppunten
  • een kaartje
  • de veertien uitgewerkte knooppunten
  • inspiratie voor de nabespreking
  • een voorbeeldbrief voor de bevindingen en het advies gericht aan de burgemeester.


Ieder knooppunt is verbonden met een personage dat telkens informatie geeft over een ander waterthema.
Zo vertelt bijvoorbeeld de badmeesteres tekening badmeesteres copy page 001over het belang van water voor ons lichaam en heeft de visser tekening visser copy page 001het over overbevissing. De waterverhalen van de personages worden aangevuld met een aantal verwerkingsvraagjes, een doe-opdracht, interessante weetjes en leuke waterweblinks.


Download hier de volledige watergids
:loopnaardepomp.be/wp-content/uploads/2013/02/Watergids_voor_waterwandeling.pdf

Download de geluidsfragmenten en ontdek wat elk waterpersonage te vertellen heeft: loopnaardepomp.be/wp-content/uploads/2013/02/mp3s.zip 

Wil je na de wandeling met je leerlingen aan de slag, download dan hier het printwerk bij de waterwandeling: loopnaardepomp.be/wp-content/uploads/2013/02/Printwerk_voor_waterwandeling.pdf 
 

Secundair Onderwijs: Ga op waterwandeling in Sint-Niklaas!Stadsverkenning met 'water' als kompas

Deze wandeling brengt je van Afvoer tot Zeespiegel! 

Waterwandeling secundair

Aan de hand van 16 knooppunten stel je je eigen route samen. Bij elk knooppunt vind je in deze brochure een woordje uitleg en een opdracht.

Je leert een stukje geschiedenis van bepaalde parken en huizen, het hoe en waarom van een watertoren, het wel en wee van Willem van Waelwijck. Je maakt kennis met enkele organisaties die zich voor de natuur en het Zuiden inzetten. En tenslotte geven we je enkele leuke weetjes mee.

Je kan deze wandeling hier downloaden of mailen naar valerie.devos@bevrijdewereld.be voor een papieren exemplaar.