Onder deze rubriek kan je alle informatie van het Loop Naar De Pomp?! project tijdens het schooljaar 2012-2013 te Sint-Niklaas terugvinden. We beginnen hieronder met het slotevent op Wereldwaterdag op 22 maart 2013, en nemen je vervolgens mee terug in de tijd... Zo kan je ontdekken hoe het bij vele scholen allemaal begon...

Veel leesplezier!

5.000 leerlingen wandelden voor water in Sint-Niklaas


Op 22 maart 2013, Wereldwaterdag, maakten zo’n 5.000 leerlingen van verschillende Sint-Niklase scholen een waterwandeltocht door het centrum van de stad. Ze sloten zo aan bij de wereldwijde actie ‘Walk for water’. Doel is de waterproblematiek in de kijker te zetten. Hun tocht staat symbool voor de vaak lange weg die waterdragers in het Zuiden moeten afleggen. Het event is ook het slotstuk van het educatief project Loop naar de Pomp!?, waarbij de leerlingen rond het thema water werkten. Actrice Ianka Fleerackers en muzikant/presentator Sean D’Hondt stonden vanop de Grote Markt in voor de presentatie, in aanwezigheid van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege.

Het centrum van Sint-Niklaas werd vandaag overspoeld door leerlingen. In de voormiddag maakten de lagere scholieren hun waterwandeling, in de namiddag de secundaire scholen. Dankzij de begeleiding van de percussie-fanfare Lokomotiv, zat de sfeer er meteen goed in. De leerlingen droegen verschillende spandoeken met zich mee waarmee ze de aandacht vestigden op de wereldwijde waterproblematiek.

Op de Grote Markt stond een podium waarop een grote weegschaal het structurele onevenwicht tussen Noord en Zuid illustreerde. Van hieruit leidden presentatoren Ianka Fleerackers en Sean D’Hondt alles in goede banen. Delegaties van jongeren en politici lichtten hun engagement voor water toe. Die inzet werd uitgedrukt in met water gevulde bidons die op de weegschaal werden gezet en zo voor wat evenwicht zorgden op de Noord-Zuid-waterbalans. Speciale gast was Jimmy Khayog, voorzitter van CDPC, een van onze partnerorganisaties in de Filippijnen, die een getuigenis bracht over de waterproblematiek in zijn land.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege wees erop dat wereldwijd 785 miljoen mensen geen toegang hebben tot drinkbaar water en benadrukte dat we hier spaarzaam mee om moeten gaan. Met een fikse slag op een gong gaf ze het startsein voor de optocht.

De deelnemers aan de waterwandeling in kwamen niet onvoorbereid aan de start. Al sinds het begin van het schooljaar werken zij rond het thema water. Dit maakt deel uit van het educatief project Loop naar de pomp?!, een initiatief van Bevrijde Wereld, andere educatieve organisaties en de stad Sint-Niklaas*. Het doel? Maak van je school een waterbewuste school! De scholieren volgden verschillende workshops, woonden lezingen bij en legden bezoeken af, allemaal rond het thema water, bij ons en in het Zuiden.

Esosa, Yasmina, Zaineb en Rania, leerlingen van het 6de leerjaar van basisschool Sint Camillus:

“We stappen mee omdat we willen weten hoe het voelt om elke dag water te moeten halen. Bij ons komt dat uit de kraan, maar dat is niet bij alle kinderen zo. We zouden dit niet graag elke dag doen. Dan nog liever rekenles!”

Duizenden mensen, vaak kinderen, moeten dagelijks gemiddeld 6 kilometer stappen om water te halen. De tijd die ze daar aan spenderen – minstens 2 uur per dag – kunnen ze niet op school doorbrengen. Daardoor missen die kinderen -meestal meisjes- vaak een opleiding. Miljarden mensen hebben bovendien geen toegang tot sanitaire voorzieningen. Het gebrek aan zuiver water zorgt voor een vicieuze cirkel van ziekte, beperkte levensverwachting en armoede.

Via ‘Walk for water’ wordt hier extra de aandacht op gevestigd. In meer dan 45 landen maakten honderdduizenden mensen op 22 maart een symbolische tocht om water te halen. In Vlaanderen en Brussel deden 273 scholen mee. In Sint-Niklaas verzamelde het grootst aantal leerlingen. Met de actie hopen ze wereldwijd politici aan te spreken om hun beloftes na te komen om iedereen waar ook ter wereld te voorzien van zuiver drinkwater en goede sanitaire voorzieningen.

Zie hier de reportage die door de jongeren van Mediaraven werd gemaakt!

Spotted! Waterbanners in Sint-Niklaas City!

Deze scholen maakten van de vakantie gebruik om hun banner aan de schoolgevel te hangen. 

Je kan deze banners zien aan Broeders Handel, Broeders Humaniora en Technisch Instituut Berkenboom. 

tbi4 broedershandel broedershandel2broedershumaniora broedershumaniora2 tbitbi2

De waterbanners zijn af!

We zijn de banners officieel gaan overhandigen op de scholen.
Hier enkele sfeerbeelden.

atheneum10 atheneum15atheneum17 baken18baken22 baken23 broedershand12 broedershand13 broedershand15 broedershum4 broedershum5 broedershum6  bb tech bb hum klasbb hum zoom olvp wereld
 

 

 

 

Hier zal je foto’s, filmpjes en verslagjes kunnen zien van de activiteiten van alle deelnemende scholen.

Nam je zelf deel aan één van de Loop Naar De Pomp?! activiteiten? stuur je verslag en je foto's door naar Valérie en dan sta jij binnenkort ook de blinken op deze website!

STOF-projecten voor water?!

Technisch instituut Berkenboom volgde een workshop van NGO Protos. Je leest hieronder het verslag door één van de leerlingen.

"Op dinsdag 19 februari hebben wij een workshop gehad over water. In onze klas kwam een vertegenwoordiger van PROTOS praten over water. We zijn eigenlijk wel geschrokken dat in heel wat dingen water zit, zoals bijvoorbeeld je kleren. Uiteindelijk hebben we voor alles water nodig, maar dat wisten we niet allemaal. Vele speciale materialen worden ook gemaakt met water. We hebben het over de afkorting STOF gehad. Dat staat voor sociaal, technisch, organisatie en financieel. Dit gaat over de 4 dingen die je nodig hebt om een goed project op te starten. Daarna hebben we een spel gespeeld in groepjes van drie. Het was een spel over waterdragers. We moesten allemaal vragen beantwoorden en als we een opdracht juist hadden kregen we 4 kaartjes en met die 4 kaartjes moesten we een baan bouwen naar een waterpomp. We kregen leidingen, hutjes en een pomp. Zo moesten we om het meest dorpen van water voorzien. Dan werd er een winnaar bekend gemaakt. Het was een leerrijk project. Tot slot: Eigenlijk hadden we wel een heel grappige vertegenwoordiger. Hij was heel enthousiast."

Berkenboom loopt naar de pomp?!

Op vrijdag 25 januari hielden de leerlingen en leerkrachten van Berkenboom Humaniora de startactie van Loop Naar De Pomp, binnen hun school. De leerlingen kregen een creatief en informatief startmoment. 

De school wilt de leerlingen bewust maken van:

de dreigende waterschaarste wereldwijd
de waterproblematiek
hoe omgaan met duurzaam water
en nog veel meer...

Berkenboom Humaniora schreef zich bij Loop Naar De Pomp?! in voor workshops, studie-uitstappen en lezingen, de leerkrachten zullen ook rond het thema WATER werken tijdens hun lessen.
Bekijk hier wat sfeerbeelden van hun creatieve en muzikale Kick-off!

 

berkenboomhumaniora6berkenboomhumaniora5berkenboomhumaniora4
berkenboomhumaniora3berkenboomhumaniora2berkenboomhumaniora1

De Waterbanners zijn af!

We zijn de waterbanners officieel gaan afgeven op de scholen.
Hier zijn enkele sfeerbeelden.
 

atheneum17 atheneum15atheneum10 baken18baken23 baken22broedershand12 broedershand13broedershand15 broedershum4broedershum5 broedershum6
broedershum6
 
afbeelding2
H.Familie
afbeelding3
H.Familie
 
afbeelding1
Broeders Humaniora
 

OLVP Handel en Toerisme gaan voor duurzame voeding!

Het O.L.V. Presentatie Instituut – Handel en Toerisme maakte op Wereldvoedseldag kennis met de actie "Denk Globaal Eet Lokaal". De leerlingen van 6 toerisme maakten vegetarische hapjes en deelden die uit aan de rest van de school. Of hoe duurzaam heel lekker kan zijn!

 

2
 
11139
48
 

Loop Naar De Pomp?! presenteert...

... de waterbanners 

waterbanner2


Een dikke proficiat aan alle klassen die de Banners ontworpen hebben. Hou de schoolgevels in het oog, binnenkort fleuren deze banners heel Sint-Niklaas op!

H.Familie in de bres voor duurzaamheid!
18/10/2012

De H.Familie stond op donderdag 18/10 in het teken van duurzaamheid en solidariteit. Terwijl het zesde jaar zwoegde voor Zuiddag, werkten de vijfdejaars een hele dag rond duurzaamheid. Op het programma stonden workshops van Oxfam Wereldwinkels, het Palanka spel van Protos NGO, workshops van Vredeseilanden, ...
Maar ook de inleefreizigers van Dwagulu Dekkente hadden een themales voorbereid. Zij vertelden vanuit hun ervaringen in Senegal hoe het in de wereld met het water gesteld is. Er werden filmpjes getoond over waterkwaliteit, foto's over watervoorziening en de leerlingen ontdekten waarom het beter is om kraantjeswater te drinken in plaats van flessenwater.

Wil je op jouw school ook de inleefreizigers aan het werk zien? Neem dan contact op met Valérie

2012 10 18 15 23 562012 10 18 14 58 262012 10 18 14 58 13
 

De kop is eraf
18 september 2012

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leerlingen van klas 113 uit het 3de jaar Bouw van het VTS 3 beten de spits af en ontwierpen als eerste een banner voor ‘Loop naar de pomp’. Na een brainstorm en een associatie-oefening rond ‘water’ werd de knoop doorgehakt.

De leerlingen kwamen met volgende slogan op de proppen:
‘Heel de wereld waterpas’.
Achterliggend idee is natuurlijk dat iedereen waar ook ter wereld recht moet hebben op water.
Het onevenwicht tussen Noord en Zuid moet weggewerkt worden. De lat moet gelijk liggen. Waterpas dus!
Dat de jongeren bouw dagelijks met een waterpas aan de slag gaan is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Een sterke slogan wat ons betreft. Proficiat klas 113.
De banner hangt zeer binnenkort aan de schoolgevel van VTS 3.
Benieuwd naar wat de andere deelnemende scholen zullen bedenken.

 banners loop naar de pomp output web 0

 

Ook Berkenboom heeft zijn waterbanner klaar!

banners loop naar de pomp output2 web

 

Het Koninklijk Atheneum kwam met de 1b klas op deze slogan:
"Dit is geen flater, iedereen heeft recht op water!"
De creativiteit bij deze jonge leerlingen was niet te stuiten!

 

banner k a
 
banner k a 2
 

 

logoklein
Code: 3fMo8dc

 

 

 

Loop Naar De Pomp?! nu ook op facebook

 

Word snel fan van de nieuwe Loop Naar De Pomp?! Facebookpagina! Hier kan je terecht voor allerlei waternieuwtjes, foto’s over onze workshops, interessante polls en actualiteit rond water. 
‘Like’ deze pagina en deel onze artikels, foto’s en updates met al je leerlingen, vrienden en collega’s. 

facebook seo google
 

Heb je leuke foto’s of filmpjes van de activiteiten rond Loop Naar De Pomp?! of interessante weetjes rond het thema water, post deze dan op onze pagina of mail ze naar valerie.devos@bevrijdewereld.be